SOMAS AHKIOT

... mahdollisesti parhaat Suomessa

Somas S-100 on Somas-perheen lippulaiva

Somas ahkioiden juuret ovat vuodessa 1985, jolloin tein ystäväni kanssa ensimmäisen talvivaelluksen Kilpisjärven avotunturialueelle.

Täysin kokemattomina varusteemme olivat kehnot. Kymmenen päivän vaellukselle ahkiomme olivat auttamattomasti liian pienet. Kuormat olivat korkeat josta syystä ne kaatuilivat tavan takaa.

Vaelluksen jälkeen sanoin että se oli siinä. Jos parempia ahkioita ei löydy niin tämä oli ensimmäinen ja viimeinen talvivaellukseni. Tähän ystäväni totesi, että miksi et tee itse. Loppu onkin sitten Somas ahkioiden historiaa.

Nimi Somas tulee Käsivarren pohjoisrajalla olevasta Somas-järvestä.

Tänään Somas ahkiot tunnetaan hyvin vaeltajapiireissä. Oikein suunnitellut profiilit ja huolellinen valmistus takaavat sen että ahkiot ovat helppoja vetää ja kauniita ulkoasultaan.

Somas ahkioiden tekniset ratkaisut ovat ylivertaisia ja ainutlaatuisia. Suomalaisen tutkimus- ja extremevaelluksien grand old man Patrick Degerman on todennut Somas ahkioissa olevan lukuisia hienoja yksityiskohtia ja toimivia ratkaisuja, joita muista ahkioista ei löydy.

Summary in English

Somas sledges are result of high design and many tests in Finnish Lapland. Good materials and handmade production quarantee high quality.

 

Yhteystiedot

Pekka Pasanen

Puh. 044 708 9733

pjpasanen@gmail.com

www.somas.fi

S-100 keula kaartuu kauniisti ylös, jolloin se ui pinnalla pehmeässäkin lumessa

Somas S-100 on suunniteltu vaeltajille, jotka kulkevat omia polkujaan. Muoto ja mitat on suuniteltu siten että ahkio liikkuu helposti sielläkin missä ei ole valmiita uria.

Suunnittelu alkoi ystäväni ehdotuksesta suunnitella ja valmistaa ahkio joka sopii latvalintumetsästäjien käyttöön. S-100 on osoittautunut odotusten veroiseksi. Kahden talven kokemukset ovat ylittäneet odotukset.

Latvalinnustajat pääsevät kokeilemaan vuosien tauon jälkeen metson ja teeren linnustusta tammikuussa hetken aikaa. Somas S-100 tullaan varustamaan vaativia olosuhteita varten.

Hankkeen ideoinut ystäväni ei valitettavasti ole vielä voinut kokeilla ahkiota virkatehtävässään tapahtuneen vakavan tapaturman takia. Lämpimät terveiset hänelle.

 

HUOM!

Jos suunnittelet Somas ahkion hankkimista, niin tee tilaus ajoissa. Viime talvena jouduimme valitettavasti pidentämään toimitusaikoja kysynnän ylittäessä toimituskykymme.

Myyntiin tulee muutama peruskuntoinen käytetty vaihtoahkio. Ota yhteyttä niin katsomme löytyykö sinulla toivomasi malli.

 

Somas-perheeseen kuuluu S-100:n lisäksi:

Somas A ( Allround) yleisahkio, joka sopii sekä metsään että avotunturiin

Somas AL (Allround Light) kevennetty malli Allroundista

Somas M (Medium) naisten suosima malli

Somas ML (Medium Light) sopii erinomaisesti perheen kakkosahkioksi

 

Jokainen ahkio on täydellisesti varusteltu ja siis vetoa vaille valmis. Toimitukseen kuuluu ahkio, peite, vetoaisat sekä vetovyö. Olkaimille on valmius vetovyössä.

 

Somas A

pituus 160 cm

leveys 44 cm

laitakorkeus 17 cm

paino 7,5 - 10 kg varusteltuna

hinta 700 €

 

Somas AL

pituus 160 cm

leveys 44 cm

laitakorkeus 17 - 13 cm

paino 6,8 - 9 kg varusteltuna

hinta 720 €

 

Somas M

pituus 160 cm

leveys 42 cm

laitakorkeus 12 cm

paino 6,2 - 7,5 kg varusteltuna

hinta 660 €

 

Somas ML

pituus 158 cm

leveys 40 cm

laitakorkeus 12 cm

paino 5,6 - 6,5 kg varusteltuna

hinta 580 €

 

 

Käyttökokemuksia, Somas AL

 

 

Ahkio testissä: Somaspulkka SOMAS AL

Testaaja Annika A.

 

Ahkioon pakattujen varusteiden kokonaispaino noin 45 kg.  

 

Aika: 8.-13.4.2018

 

Olosuhteet: -1 - -5 C, vanhaa lunta, suurin osa reitistä kelkkareittiä (ei hankikantoa).

 

 

Reitti: Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta siirtyminen moottorikelkalla Lossujärvelle Lossujärvi- Urtasvankka – Pitsusjärvi – Meeko – Siedjonjavri – Kutturankuru – Termisjärvi – Muurivaara – Saanajärvi - Kilpisjärven Retkeilykeskus. Yhteensä vedetty ahkiota n. 67 km.

 

 

 

Huomiot ja ajatukset:

 

Vetojärjestelmä:

 

Viime testissä pikakiinnityksen ruuvi kiertyi itsekseen auki vedon aikana. Nyt ei tätä ongelmaa enää ollut. Pikakiinnitys toimi hyvin.

 

Viimeksi jouduin usein kiristämään lantiovyötä joka löystyi. Nyt vyö toimi hienosti, pidin erityisesti tästä solkimallista.

 

Tälle reissulle olin itse askarrellut yksinkertaiset henkselit (edestä ristissä) jotka pitävät lantiovyön sopivalla korkeudella ja välittävät ylävartalon voimaa ylämäissä. Henkselit kiinnittyivät sopivasti lantiovyön lenkkeihin.

 

Ahkio

 

Ahkion pohja: Viime testissä pohjan ja luistolevyn väliin pääsi kertymään lunta. Nyt pohja pysyi tiiviisti kiinni. Kertaakaan ei ahkion pohjassa tai jalaksissa ollut jäätä tai lunta. Luisto on erinomainen.

 

Suojapeitto on riittävän tukevaa materiaalia ja sopivan kokoinen.

 

Eräänä tuulisena iltana käytin myös ahkiota teltan painona. Tällöin oli kätevää että suojapeiton "aurauskepit" ovat irtonaiset, jolloin niitä voi tarvittaessa käyttää lumikiiloina.

 

Ahkion paino/jämäkkyyssuhde on erinomainen. Koko on minulle sopiva.

 

Jämäkät kantokahvat molemmissa päissä ehdottoman tarpeelliset.

 

Kokemuksia vetämisestä

 

Kun painopiste on pakattu matalalle ei pulkkaa käytännössä saa kaatumaan.

 

Luisto on niin hyvä että vetäminen ei ole raskasta lainkaan. Luisto kaikissa keleissä on ratkaiseva ominaisuus ja siinä on todella onnistuttu!

 

Haastavissa mäissä (kun ei voi mennä suoraan alas) ahkiota on vaikea hallita ja se pyrkii hiihtäjän ohi. Tallaisessa tiilanteessa aisojen kumisaranat joutuvat kovaan rasitukseen, ja käy mielessä, voivatko ne murtua? Minulla oli tällainen haastava mäki yhdessä kohdassa kun tulin alas Kutturakurun vierestä rinnettä. Helpoin ja varmin ratkaisu tässä kohtaa oli taluttaa ahkio alas lumikengät jalassa. Suomen Lapissa tämä ei lie suuri haitta; loivat/lyhyet/helpommat mäet tällä on hauska tulla alas kun pulkan saa pysymään hiihtäjän takana. Esimerkiksi Saanan Lounaisrinteen alla kulkeva latu (noin 3m leveä luistelubaana) oli nyt oikein hauska tulla alas reissun lopuksi.

 

Vielä muutama idea:

 

-Vetomukavuus paranisi entisestään jos aisaan saisi liitettyä jonkin joustokappaleen joka tasaisi hieman edestakaisin nykimistä.

 

-Päiväeväspussi: Kun teltta ja muita varusteita (lumikengät, lapio, lumiharja) on pakattu ahkion päälle, on tauoilla hankala päästä käsiksi ahkioon sisään pakattuun tavaraan. Tällöin olisi kätevää jos ahkion etu- tai takapäässä olisi suojapeitossa vetoketjulla suljettava aukko päivän aikana tarvittaville eväille. Tässä aukossa voisi olla integroituna pussi suojapeiton sisällä. Riittävän tilava jotta mahtuu 2 juomapulloa ja eväitä. Tällä reissulla oli sen verran lämmin keli ettei millään viitsinyt pitää reppua selässä. Painavan repun kiinnittäminen ahkion + telttakäärön päälle ei toimi.

 

Somas-ahkio luistaa sujuvasti (Veistos Appe Pohjola)

Ahkion valinnasta

Ahkio on ikivanha keksintö, sitä on käytetty maapallon pohjoisilla alueilla talvisin ihmisten ja tavaroiden kuljetukseen. Poro lienee ollut yleisin vetojuhta. Nykyään ahkion veturina näkee myös ihmisiä. Entisajan ahkiot tehtiin veneen muotoisiksi, koska käytetty ohut lauta taipui hyvin siihen muotoon. Perä tehtiin usein tasaiseksi, koska silloin siinä oli helppo istu.

 

Tänä päivänä ahkiot tehdään joko epoksilla tai hartsilla lujitetusta kuidusta. Näitä ovat mm. lasikuitu, kevlar, aramid ja hiilikuitu. Yleisin on lasikuitu halpuutensa ja helpon työstämisen ansiosta. Samoista aineista voidaan tehdä myös tarvittavat muotit, joihin aihio laminoidaan.

 

Kun kaksi ahkiota vetävää vaeltajaa kohtaa, kääntyy keskustelu väistämättä ahkion ominaisuuksiin. Näitä ovat muoto, tilavuus, pakattavuus, luisto, vetolaitteet, vedettävyys ja käytettävyys.

 

Ahkioiden suunnittelijana ja valmistajana pidän tärkeimpänä asiana ahkion oikeata muotoa. Siihen sisältyvät melkeinpä kaikki muut hyvät ominaisuudet. Ahkion muotoilu lähtee keulasta. Hyvin muotoiltu keula on ahkion sielu, joka tekee ahkiosta hyvän vetää ja sujuvan liikkua. Jokainen ymmärtää että tylppä ja tönkkö keula ei toimi kuin lumettomalla jäällä.Jouhevasti kaareutuva keula on silmälle kaunis ja liukuu lumen päällä. Keula, joka toimii kuin lumiaura, ei ole hyvä koska auraaminen kuluttaa energiaa.

 

Ahkiota hankittaessa kannattaa miettiä tarve tarkkaan. Missä hiihtää, minkälaisia päivämatkoja, kuljettaako kaikki tarvikkeet mukanaan ja liikkuuko yksin vai ryhmässä. Päiväpuikkauksia tukikohdasta lähimaastoon tekevä pärjää pienellä ja kevyellä ahkiolla kun sensijaan koko ajan umpisessa romppeitaan kuljettava tarvitsee äijämallin vedettävän. Luonnollisesti pitää myös huomioida vetäjän voimat. Useamman vaeltajan porukalle valintaa helpottaa se, että yhteiset tavarat voidaan jakaa useampaan ahkioon. Ahkiota lastattaessa tulee huomioida, ettei kuorma nouse liian korkeaksi. Korkea kuorma kaataa herkästi ahkion, liikkuminen hidastuu ja on työlästä. Mieluummin alussa hiukan ylileveä, koska silloin pakkaaminen helpottuu ja matka sujuu jouhevasti.

 

Hikeä ja kyyneleitä – tai hyvät vetolaitteet Oma ahkioura alkoi siitä kun ensimmäisellä Käsivarren vaelluksella tappelin kelvottoman vetolaitteen kanssa. Vetonarut katkesivat ja löysä kiinnitys vetovyöhön rynkytti vatsan sekaisin. Tällä hetkellä olen tyytyväinen, sillä olen ratkaissut vetovyö – aisayhdistelmän hyvän toimivuuden. Välyksetön aisakiinnitys ahkioon ja vyöhön jota on helppo käsitellä myös rukkaset kädessä.

 

Somas – ahkiot

 

Valmistan tilauksesta Somas – merkkisiä ahkioita. Malleja on viisi, joista pienin sopii päiväpuikkaajalle tai pienen ryhmän kakkosahkioksi. Suurin, malliston lippulaiva Somas S-100, on äijämallin vedettävä, johon mahtuu romppeet parin viikon vaellukselle. Perusväritys on valkoinen aihio ja oranssi peite. Ostaja voi toki valita muitakin värejä. Peitekankaissa on myös monipuolinen valikoima laadun ja värin mukaan.

 

Opastan mielelläni kaikissa ahkioon liittyvissä asioissa. Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella uskon voivani auttaa kun suunnittelet valintaasi.

 

Palaute käyttäjiltä on paras tapa kehittää aina parempia tuotteita. Minulla on ollut onni hyödyntää Tiina Riikosen monipuolisia kokemuksia ja kehitysideoita ahkioita valmistaessani. Tiinan ansiota on myös se, että sain viime talvena varsin mairittelevan palautteen Patrick Degermanilta. Hän totesi Somas-ahkiossa olevan useita nerokkaita ratkaisuja joita ei muissa ahkioissa ole. Ai kuka Patrick? Googlaa, niin tiedät.

 

Lisää tietoa ahkioistani osoitteesta www.somas.fi tai Facebook.

Vähälmisella jäällä pyörä on kätevä kulkupeli. Tavarat kulkevat sujuvasti ahkioon pakattuna. (Kuva Tiina Riikonen)

Tämä ahkio on pakattu oikein. Kuorma on tasainen eikä liian korkea. Huomaa kuormaliinat, naruja ei tarvita. (Kuva Tiina Riikonen)

Somas ahkioperheen lippulaiva S100. Merkki viittaa Suomen juhlavuoteen, jolloin ahkion koeversiot valmistuivat.

Väreillä ja erilaisilla peitekankailla saa erinäköisiä ahkioita.

Nimi*
Sähköpostiosoite*
Viesti*