SOMAS AHKIOT

... mahdollisesti parhaat Suomessa

 

Somas ahkiot

Somas ahkioiden juuret ovat vuodessa 1985, jolloin tein ystäväni kanssa ensimmäisen talvivaelluksen Kilpisjärven avotunturialueelle.

Täysin kokemattomina varusteemme olivat kehnot. Kymmenen päivän vaellukselle ahkiomme olivat auttamattomasti liian pienet. Kuormat olivat korkeat josta syystä ne kaatuilivat tavan takaa.

Vaelluksen jälkeen sanoin että se oli siinä. Jos parempia ahkioita ei löydy niin tämä oli ensimmäinen ja viimeinen talvivaellukseni. Tähän ystäväni totesi, että miksi et tee itse. Loppu onkin sitten Somas ahkioiden historiaa.

Nimi Somas tulee Käsivarren pohjoisrajalla olevasta Somas-järvestä.

Tänään Somas ahkiot tunnetaan hyvin vaeltajapiireissä. Oikein suunnitellut profiilit ja huolellinen valmistus takaavat sen että ahkiot ovat helppoja vetää ja kauniita ulkoasultaan.

Somas ahkioiden tekniset ratkaisut ovat ylivertaisia ja ainutlaatuisia. Suomalaisen tutkimus- ja extremevaelluksien grand old man Patrick Degerman on todennut Somas ahkioissa olevan lukuisia hienoja yksityiskohtia ja toimivia ratkaisuja, joita muista ahkioista ei löydy.

Summary in English

Somas sledges are result of high design and many tests in Finnish Lapland. Good materials and handmade production quarantee high quality.

 

Somas S-100, omien polkujen kulkijoille

Somas A, sarjassaan ylivoimainen. Vaeltajalle, joka ei pelkää vaikeintakaan maastoa.

Yhteystiedot

Pekka Pasanen

Puh. 044 708 9733

pjpasanen@gmail.com

www.somas.fi

S-100 keula kaartuu kauniisti ylös, jolloin se ui pinnalla pehmeässäkin lumessa

Ahkioiden esittely

Somas S-100 on suunniteltu vaeltajille, jotka kulkevat omia polkujaan. Muoto ja mitat on suuniteltu siten että ahkio liikkuu helposti sielläkin missä ei ole valmiita uria.

Suunniteltu pitkäkestoisille vaelluksille. 

Pituus 1900 mm

Leveys 500 mm

Laitakorkeus 130 mm

Pohjassa ja jalaksissa polyeteeni

Paino varustelusta riippuen 10 - 12 kg

Hinta 1200 - 1400 euroa varustelusta riippuen

 

Somas A yleisahkio, joka sopii sekä metsään että avotunturiin

Tästä mallista voidaan voidaan useita eri malleja. Kysy rohkeasti, suunnitellaan sinulle juuri sellainen kuin haluat.

Pituus 1600 mm

Leveys 44o mm

Laitakorkeus 170 mm

Pohjassa polyeteenimuoviset liukiskot ja pohjalevy

Paino 7,5 - 10 kg varustelusta riippuen

Hinta 700 €

Jokainen ahkio on täydellisesti varusteltu, siis vetoa vaille valmis. Toimitukseen kuuluu ahkio, peite, vetoaisat sekä vetovyö. Olkaimille on valmius vetovyössä.

Aisakiinnitys Somas-pikalukituksella. Varma ja turvallinen.

 

 

 

Käyttökokemuksia, Somas AL

 

 

Ahkio testissä: Somaspulkka SOMAS AL

Testaaja Annika A.

Ahkioon pakattujen varusteiden kokonaispaino noin 45 kg.  

Aika: 8.-13.4.2018

Olosuhteet: -1 - -5 C, vanhaa lunta, suurin osa reitistä kelkkareittiä (ei hankikantoa).

Reitti: Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta siirtyminen moottorikelkalla Lossujärvelle Lossujärvi- Urtasvankka – Pitsusjärvi – Meeko – Siedjonjavri – Kutturankuru – Termisjärvi – Muurivaara – Saanajärvi - Kilpisjärven Retkeilykeskus. Yhteensä vedetty ahkiota n. 67 km.

Huomiot ja ajatukset:

Vetojärjestelmä:

Viime testissä pikakiinnityksen ruuvi kiertyi itsekseen auki vedon aikana. Nyt ei tätä ongelmaa enää ollut. Pikakiinnitys toimi hyvin.

Viimeksi jouduin usein kiristämään lantiovyötä joka löystyi. Nyt vyö toimi hienosti, pidin erityisesti tästä solkimallista.

Tälle reissulle olin itse askarrellut yksinkertaiset henkselit (edestä ristissä) jotka pitävät lantiovyön sopivalla korkeudella ja välittävät ylävartalon voimaa ylämäissä. Henkselit kiinnittyivät sopivasti lantiovyön lenkkeihin.

Ahkio

Ahkion pohja: Viime testissä pohjan ja luistolevyn väliin pääsi kertymään lunta. Nyt pohja pysyi tiiviisti kiinni. Kertaakaan ei ahkion pohjassa tai jalaksissa ollut jäätä tai lunta. Luisto on erinomainen.

Suojapeitto on riittävän tukevaa materiaalia ja sopivan kokoinen.

Eräänä tuulisena iltana käytin myös ahkiota teltan painona. Tällöin oli kätevää että suojapeiton "aurauskepit" ovat irtonaiset, jolloin niitä voi tarvittaessa käyttää lumikiiloina.

Ahkion paino/jämäkkyyssuhde on erinomainen. Koko on minulle sopiva.

Jämäkät kantokahvat molemmissa päissä ehdottoman tarpeelliset.

Kokemuksia vetämisestä

Kun painopiste on pakattu matalalle ei pulkkaa käytännössä saa kaatumaan.

Luisto on niin hyvä että vetäminen ei ole raskasta lainkaan. Luisto kaikissa keleissä on ratkaiseva ominaisuus ja siinä on todella onnistuttu!

Haastavissa mäissä (kun ei voi mennä suoraan alas) ahkiota on vaikea hallita ja se pyrkii hiihtäjän ohi. Tallaisessa tiilanteessa aisojen kumisaranat joutuvat kovaan rasitukseen, ja käy mielessä, voivatko ne murtua? Minulla oli tällainen haastava mäki yhdessä kohdassa kun tulin alas Kutturakurun vierestä rinnettä. Helpoin ja varmin ratkaisu tässä kohtaa oli taluttaa ahkio alas lumikengät jalassa. Suomen Lapissa tämä ei lie suuri haitta; loivat/lyhyet/helpommat mäet tällä on hauska tulla alas kun pulkan saa pysymään hiihtäjän takana. Esimerkiksi Saanan Lounaisrinteen alla kulkeva latu (noin 3m leveä luistelubaana) oli nyt oikein hauska tulla alas reissun lopuksi.

Vielä muutama idea:

-Vetomukavuus paranisi entisestään jos aisaan saisi liitettyä jonkin joustokappaleen joka tasaisi hieman edestakaisin nykimistä.

-Päiväeväspussi: Kun teltta ja muita varusteita (lumikengät, lapio, lumiharja) on pakattu ahkion päälle, on tauoilla hankala päästä käsiksi ahkioon sisään pakattuun tavaraan. Tällöin olisi kätevää jos ahkion etu- tai takapäässä olisi suojapeitossa vetoketjulla suljettava aukko päivän aikana tarvittaville eväille. Tässä aukossa voisi olla integroituna pussi suojapeiton sisällä. Riittävän tilava jotta mahtuu 2 juomapulloa ja eväitä. Tällä reissulla oli sen verran lämmin keli ettei millään viitsinyt pitää reppua selässä. Painavan repun kiinnittäminen ahkion + telttakäärön päälle ei toimi.

 

Syksy 2019

Morjens taas!

Nyt vasta päästiin ekaa kertaa oikee tositoimiin ahkioiden kanssa ja haluaisin antaa palautetta ahkiosysteemeistä. Oltiin tosiaan toista viikkoa ukk puiston eteläosissa rymyämässä ja kaamoksen tuloa ihmettelemässä. Osittain kantavaa lunta oli puolisen metriä ja pääasiassa omia polkuja umpisessa mentiin. Tein seuraavanlaisia huomioita:

Itse pulkka on kerrassaan mainio. Vakaa ja lähes mahdoton saada kaatumaan vaikeissakaan maastoissa. Tilava ja helppo käyttää niinkuin pitikin. Yksi kuorman sidonnan solki meni tosin rikki kiristäessä. Samoin yksi solki meni rikki toisestakin pulkasta.

Vetovyö on kaikessa yksinkertasuudessaan toimiva ja hyvin istuva. Aisojen kanssa olikin sitten ongelmia. Ensinnäkin vetovyössä se nippa jossa on aisoille liitin niin oli jäänyt kiristämättä ja kiertyi auki, tästä seurasi aisan irtoaminen vauhdissa ja oli vähällä katketa koko aisa kun se kääntyi pulkan eteen poikittain.

Molemmissa vetovöissä oli kummatkin nipat jääny ilmeisesti sormitiukkuuteen epähuomiossa. Tarkistettiin heti ja kiristettiin kaikki. Sitten aisoihin ja niiden kiinnitykseen: omasta mielestäni toi paineilmaliitin aisankiinnityksessä ei ole toimiva siitä syystä että se on todella herkkä irtoamaan. Elikkä esim. kun kiristää vetovyötä hiihdon aikana sauvat kädessä niin ei tarvi kun vähän osua siihen liittimeen niin se saattaa irrota. Tai esim. joku risu tökkää siihen vauhdissa niin se saattaa irrota. Tälläistä kävi useasti ennenkuin oppi varomaan ja tiedostamaan asian. Toverilla meni tämän vuoksi aisa poikki, irtosi yhdessä laskussa ja kääntyi pulkan eteen. Hän on omasta puolestaan yhteydessä erikseen ellei ole jo ollutkin. No mutta sitten nämä itse aisat:

Aisoja en pitänyt toimivina johtuen niiden joustavuudesta. Ongelmia tuli alamäissä kun ahkio luisti paremmin mitä hiihtäjä. Tai ahkiolla oli menohaluja enemmän mitä hiihtäjällä. Tällöin aisat antoivat uhkaavasti periksi ja joustivat ihan mutkalle ja ahkio pyrki hiihtäjästä ohi. Ahkio painoi kokonaisuudessaan 45 kiloa eli ei edes mahdottomasti. Ja tästä tulikin mieleeni että onkos tämä päältä mitattuna 15 millinen aisaputki nyt se vanha pienempi putki? Meidän pulkkiin piti nimittäin tulla uudemman malliset vahvemmat aisat.

Tälläisiä mietteitä. Paljon tuli asiaa. Palautetta ja vähän reklamaatiotakin. Hyvillä mielin tässä ollaan kuitenkin loistavasti onnistuneen ja hienon ja reissun jälkeen.

Yst. Terv. S.

Toinen palaute samalta reissulta

Terve, Tilattiin sinulta viime keväänä serkkuni S:n kanssa ahkiot ja nyt päästiin testaamaan niitä todenteolla. S. taisi jo sinulle laittaakin viestiä. Omat huomioni ahkiosta, aisoista ja vetovyöstä tässä:

Ahkio seuraa vetäjää kuin hai laivaa ja sitä on lähes mahdoton saada kaatumaan. Kuljimme jyrkkää joenpenkkaa rinteen suuntaisesti lähes päivän ajan välillä jyrkkyyden ollessa järjettömyyden rajamailla, mutta kuten sanoin, ahkio seurasi hiihtäjää kiltisti.

Yksi ahkion suljentataliinan solki meni rikki, muuten täydet 10 pistettä. Vetovyö on mainio. Pikalukitus salpa toimii erinomaisesti, mutta aisoihin minulla olisi pieni kehitysehdotus. Onnistuin murtamaan aisan reissun aikana kahdesti ja kummallakin kerralla luultavasti samasta syystä.

Ensimmäisen kerran aisa murtui laskussa, kun jostakin tuntemattomasta syystä se irtosi vetovyöstä siitä pneumatiikkaliittimestä. Aisa pomppi lumessa, kääntyi ahkion edestä 90 astetta sivulle, jolloin lasikuituputki osui ahkion etukulmaan ja murtui. Toisen kerran laskettiin avotunturissa, eteen tuli yllättäen tuulen kasaamaa pehmeää lunta, sukset ja hiihtäjä pysähtyivät kuin seinään. Ahkio meinasi tulla kantapäille, mutta aisat työnsivät pulkan keulan sivulle, jolloin taas lasikuituputki jäi taivutukselle pulkan etukulmaa vasten ja murtui. Korjaukseen käytin ilmastointiteippiä ja vahvistin murtuneen kohdan ahkion peitteen suusta ottamallani puutikun pätkillä. Tikut molemmin puolin aisaa ja teippiä keppien päiden kohdalle ja keskikohdalle. Näin aisa toimi korjattuna aivan kuten ehjäkin aisa ja matka jatkui huoletta.

Huomioni pohjalta tein päätelmän, että jos aisan tyvessä oleva hydrauliikkaletku olisi 5-10 cm pidempi, niin tällaisilta aisan murskautumisilta saattaisi välttyä lähes täysin. En tiedä osasinko kertoa asiat selkeästi, mutta jos haluat lisää tietoa, niin tässä puhelinnumeroni 0400.....7. Minut tavoittaa parhaiten kello 16 jälkeen.

Joka tapauksessa aisan tarvitsisin rikkoutuneen tilalle ja mielellään tietysti pidemmillä hydrauliikkaputkilla.

Reissu onnistui kaikkiaan yli odotusten. Ahkio toimi muutoin loistavasti, vaikka kuljettiin sellaisia reittejä, että en usko kenenkään huvikseen valitsevan niin vaativia ja jyrkkiä myötä-, vasta- ja viistorinteitä kulkukeinokseen. Talviretkeily on vienyt minut täysin pauloihinsa. Seuraava reissu on jo suunnitteilla keväälle.

Ystävällisin terveisin T.

Pekka vastaa

Kiitos erinomaisista palautteista. Aisat vaihdetaan 20 mm putkiin, jolloin taipuminen vähenee ratkaisevasti.

Pikaliittimiä ei vielä vaihdeta, vaan kiinnitetään huomiota niiden sulkeutumiseen. Liitin on tähän mennessä ollut erittäin varma. On tietysti mahdollista, että kysymyksessä erä, jossa on viallisia liittimiä.

Somas-ahkio luistaa sujuvasti (Veistos Appe Pohjola)

Ahkion valinnasta

Ahkio on ikivanha keksintö, sitä on käytetty maapallon pohjoisilla alueilla talvisin ihmisten ja tavaroiden kuljetukseen. Poro lienee ollut yleisin vetojuhta. Nykyään ahkion veturina näkee myös ihmisiä. Entisajan ahkiot tehtiin veneen muotoisiksi, koska käytetty ohut lauta taipui hyvin siihen muotoon. Perä tehtiin usein tasaiseksi, koska silloin siinä oli helppo istu.

Tänä päivänä ahkiot tehdään joko epoksilla tai hartsilla lujitetusta kuidusta. Näitä ovat mm. lasikuitu, kevlar, aramid ja hiilikuitu. Yleisin on lasikuitu halpuutensa ja helpon työstämisen ansiosta. Samoista aineista voidaan tehdä myös tarvittavat muotit, joihin aihio laminoidaan.

Kun kaksi ahkiota vetävää vaeltajaa kohtaa, kääntyy keskustelu väistämättä ahkion ominaisuuksiin. Näitä ovat muoto, tilavuus, pakattavuus, luisto, vetolaitteet, vedettävyys ja käytettävyys.

Ahkioiden suunnittelijana ja valmistajana pidän tärkeimpänä asiana ahkion oikeata muotoa. Siihen sisältyvät melkeinpä kaikki muut hyvät ominaisuudet. Ahkion muotoilu lähtee keulasta. Hyvin muotoiltu keula on ahkion sielu, joka tekee ahkiosta hyvän vetää ja sujuvan liikkua. Jokainen ymmärtää että tylppä ja tönkkö keula ei toimi kuin lumettomalla jäällä.Jouhevasti kaareutuva keula on silmälle kaunis ja liukuu lumen päällä. Keula, joka toimii kuin lumiaura, ei ole hyvä koska auraaminen kuluttaa energiaa.

Ahkiota hankittaessa kannattaa miettiä tarve tarkkaan. Missä hiihtää, minkälaisia päivämatkoja, kuljettaako kaikki tarvikkeet mukanaan ja liikkuuko yksin vai ryhmässä. Päiväpuikkauksia tukikohdasta lähimaastoon tekevä pärjää pienellä ja kevyellä ahkiolla kun sensijaan koko ajan umpisessa romppeitaan kuljettava tarvitsee äijämallin vedettävän. Luonnollisesti pitää myös huomioida vetäjän voimat.

Useamman vaeltajan porukalle valintaa helpottaa se, että yhteiset tavarat voidaan jakaa useampaan ahkioon. Ahkiota lastattaessa tulee huomioida, ettei kuorma nouse liian korkeaksi. Korkea kuorma kaataa herkästi ahkion, liikkuminen hidastuu ja on työlästä. Mieluummin alussa hiukan ylileveä, koska silloin pakkaaminen helpottuu ja matka sujuu jouhevasti.

Hikeä ja kyyneleitä – tai hyvät vetolaitteet.

Oma ahkioura alkoi siitä kun ensimmäisellä Käsivarren vaelluksella tappelin kelvottoman vetolaitteen kanssa. Vetonarut katkesivat ja löysä kiinnitys vetovyöhön rynkytti vatsan sekaisin. Tällä hetkellä olen tyytyväinen, sillä olen ratkaissut vetovyö – aisayhdistelmän hyvän toimivuuden. Välyksetön aisakiinnitys ahkioon ja vyöhön jota on helppo käsitellä myös rukkaset kädessä.

Somas – ahkiot

Valmistan tilauksesta Somas – merkkisiä ahkioita. Malleja on useita, joista pienin sopii päiväpuikkaajalle tai pienen ryhmän kakkosahkioksi. Suurin, malliston lippulaiva Somas S-100, on äijämallin vedettävä, johon mahtuu romppeet parin viikon vaellukselle. Perusväritys on valkoinen aihio ja oranssi peite. Ostaja voi toki valita muitakin värejä. Peitekankaissa on myös monipuolinen valikoima laadun ja värin mukaan.

Opastan mielelläni kaikissa ahkioon liittyvissä asioissa. Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella uskon voivani auttaa kun suunnittelet valintaasi.

Palaute käyttäjiltä on paras tapa kehittää aina parempia tuotteita. Minulla on ollut onni hyödyntää Tiina Riikosen monipuolisia kokemuksia ja kehitysideoita ahkioita valmistaessani. Tiinan ansiota on myös se, että sain viime talvena varsin mairittelevan palautteen Patrick Degermanilta. Hän totesi Somas-ahkiossa olevan useita nerokkaita ratkaisuja joita ei muissa ahkioissa ole. Ai kuka Patrick? Googlaa, niin tiedät.

Lisää tietoa ahkioistani osoitteesta www.somas.fi tai Facebook.

Vähälmisella jäällä pyörä on kätevä kulkupeli. Tavarat kulkevat sujuvasti ahkioon pakattuna. (Kuva Tiina Riikonen)

Tämä ahkio on pakattu oikein. Kuorma on tasainen eikä liian korkea. Huomaa kuormaliinat, naruja ei tarvita. (Kuva Tiina Riikonen)

Somas ahkioperheen lippulaiva S100. Merkki viittaa Suomen juhlavuoteen, jolloin ahkion koeversiot valmistuivat.

Väreillä ja erilaisilla peitekankailla saa erinäköisiä ahkioita.

Nimi*
Sähköpostiosoite*
Viesti*